Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Από τα ΚΕΠ θα γίνει η καταγραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων


Την 1η Φεβρουαρίου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) για την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου.Η απογραφή αφορά στους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων Ο.Γ.Α, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που ακολουθεί:
1. Βαριάς Αναπηρίας
2. Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης
3. Εγκεφαλικής Παράλυσης
4. Κώφωσης
5. Κίνησης
6. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων
7. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων Δημοσίου
8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης
9. Τυφλότητας
10. Νόσου του Χάνσεν
11. Απροστάτευτων Ανηλίκων
12. Ομογενών
13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων Ο.Γ.Α.
14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων)

Αναλυτικότερα, η απογραφή των δικαιούχων των οποίων το επώνυμο ξεκινά από Α έως Ι θα γίνει από 01-02-2012 μέχρι 15-02-2012, από Κ έως Ο θα γίνει από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012, και από Π έως Ω, θα γίνει από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012.
Προκειμένου να καταστεί δυνατή η απογραφή των δικαιούχων είναι απαραίτητη η επίδειξη των παρακάτω εγγράφων στους υπαλλήλους των Κ.Ε.Π:Α)
Α) Έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας του δικαιούχου.
Β) Το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος οικ. έτους 2010 ή 2011 ή βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Αν ο δικαιούχος δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.
Γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α).
Δ) Επίδειξη της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού πληρωμών ή αντίστοιχης κάρτας του λογαριασμού ή απλού φωτοαντιγράφου αυτών, που θα τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα ή γραφείο ταχυδρομικών επιταγών (ΕΛ.ΤΑ) με δικαίωμα επιλογής από το δικαιούχο, όπου θα αναγράφεται ο αριθμός ΙΒΑΝ. Ο λογαριασμός πληρωμών μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα με την προϋπόθεση το πρώτο όνομα του λογαριασμού να είναι του δικαιούχου του επιδόματος.
Ε) Αναγνωριστική απόφαση δικαιούχου του δήμου ή περιφέρειας ή νομαρχίας σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος.
ΣΤ) Απόκομμα πληρωμής επιδόματος από τα ΕΛΤΑ για όσους δικαιούχους το διαθέτουν.Σε περίπτωση όπου ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ, τότε η απογραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο. Ο εκπρόσωπος του δικαιούχου θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδείξει, εκτός από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, τα υπό στοιχεία Α και Γ που αφορούν το ίδιο για την απογραφή των στοιχείων του εκπροσώπου. Επιπλέον θα επιδείξει:- συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο το οποίο να έχει χορηγηθεί κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων έξι μηνών, - ή εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής η οποία να έχει χορηγηθεί κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων 30 ημερών, - ή απόφαση Δικαστηρίου για διορισμό του ως νομίμου εκπροσώπου του δικαιούχου.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ηλεκτρονικής απογραφής του δικαιούχου από τον υπάλληλο του ΚΕΠ ο δικαιούχος θα λαμβάνει αποδεικτικό αριθμό απογραφής του.
Επισημαίνεται ότι, η απογραφή κάθε δικαιούχου επιδόματος αποτελεί ατομική του υποχρέωση. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα το οποίο έπαιρνε έως σήμερα. Η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ψευδής δήλωση στοιχείων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Ο δικαιούχος δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό εάν δεν βεβαιωθεί ότι η παροχή κατατίθεται στο νέο.

• Για τους έλληνες πολίτες είναι υποχρεωτική η επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις η ταυτότητα της υπηρεσίας τους.

 • Για τους Ομογενείς Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

 • Για τους πολίτες κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβατήριο εν ισχύ.

• Για τους πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο απαιτείται άδεια διαμονής.

• Για τους Αλλοδαπούς πρόσφυγες στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο, «Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού».

• Για τους αλλοδαπούς στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα «Ειδικό Δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως Πρόσφυγας.

 • Για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου ή Άδεια Παραμονής Αλλοδαπού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου